Momku se dopadne kći rabina Goldenberga i poželio je da je oženi. Zato je otišao do njenog oca da zatraži ruku njegove kćeri. Rabin mu reče :

“Vidiš, mi smo Židovi. Ako se hoćeš oženiti mojom kćeri, moraš prvo proći jedan test. Uzmi ovu naranču i dođi ujutro.”

Momak je bio malo začuđen kada je otišao od rabinovih.

Slijedećeg dana se vratio kod njih:

– “Odlično, ” reče rabin, “šta si uradio sa narančom?”

– “Pojeo sam je, bio sam gladan.”

– “Jako loše!

– “Vidiš, mi iscjedimo naranču i od ocijeđenog soka napravimo odličan liker. Zatim podijelimo naranču na dvoje, polovicu damo siromašnima, drugu polovicu razdijelimo među članovima obitelji. Polovinu sjemenki sljedeće godine posijemo, a polovicu prodamo na tržnici. No dobro – dajem ti još jednu šansu i priliku. Uzmi ovu salamu i dođi ujutro…”

Dečko ode neraspoložen i drugog dana dođe opet.

– “Što si uradio sa salamom?” upita ga otac Goldenberg.

– “Od konopca kojim je bila zavezana sam napravio žnirance za moje cipele. Od malog aluminijskog prstena koji je bio na salami sam napravio medaljon za vašu kćer. Prerezao sam salamu na pola i polovicu dao prosjaku, a drugu polovicu podijelio sa porodicom.”

– “Vrlo dobro!” razveselio se rabin. “A što si napravio od crijeva u kome je bila salama?”

– “Od crijeva sam napravio prezervativ s kojim sam nate.nuo vašu kćer, a vama sam donio ostatak toga mlijeka da napravite jogurt ili kefir…”

Loading...
(Visited 875 times, 3 visits today)
NE PROPUSTITE:  Lezi Crnogorac na plazi i sunca se kad u neko doba pridigne se i pogleda malo okolo sebe kad do njega lezi zgodna srpkinja