Naučnici su u novijim istraživanjima došli do podatka da ćelije našeg mozga mogu ostate žive i po nekoliko dana posle naše fizičke smrti.

Nakon razvoja nauke tehnologije, kao i novih saznanja, počeli smo da preispitujemo shvatanje smrti.

Smatra se da smrt nastupa onog trenutka kada srce prestane sa kucanjem usled čega prestaje i cirkulisanje krvi, disanje, funkcije koje obavlja mozak, dok sa filozofske definicija smrti označava onu tačku gde se život završava i više nema povratka.

Međutim,  može se desiti da čoveku stane srce i da bude mrtav ali da ga možemo povratiti u život.

Moderna tehnologija oživljavanja nam pomože prilikom spasavanja života, ali i da konačno dođemo do odgovora na pitanje, šta ustvari znači biti mrtav.

Bez dosta ljudi koji su imali sreće da se “vrate” iz mrtvih, nauka se samo bavila pretpotavkama šta se dešava sa svesti kad umremo, tačnij, da li ona umire zajedno sa nama ili malo kasnije.

Naučnici su u novijim istraživanjima došli do podatka da ćelije našeg mozga mogu ostate žive i po nekoliko dana posle naše fizičke smrti.

Dakle, da, vi jeste mrtvi, ali ćelije u vašem mozgu ne moraju biti.

– Ono što je fascinantno jeste to da neko vreme, pošto ti i ja umremo, naše ćelije same odlučuju o tome kada će umreti. Postepeno prolaze kroz proces umiranja. Ne kažem da mozak ili bilo koji drugi deo vas i dalje funkcioniše kada umrete. Ćelije ne prelaze odmah iz živih u mrtve, dosta su otpornije od umirujuće osobe što smo to mogli da pretpostavimo –  izjavio je Dr Sem Parnia.

Na istraživanju sprovedenom na miševima, naučnicii su došli do saznanja da geni ostaju živi i nedeljama posle smrti.

NE PROPUSTITE:  ŽENA ČUDO! Sa 93 godine, razbija gimnastiku i sve predrasude (VIDEO)

U jednom od istraživanja rađenom u Kanadi, od četiri pacijanta koji bili su skinuti sa aparata za održavanje života , samo jedan od njih je emitovao delta talase, merljivu električnu aktivnost unutar mozga deset minuta posle isključivanja iako nije imao nikakve druge vitalne funkcije.

Loading...
(Visited 402 times, 2 visits today)