Prije početka ljeta u izlogu jednog pariškog fitness centra pojavio se veliki plakat sa slikom veoma vitke i preplanule djevojke koja pliva u moru s kitovima i natpisom koji je prolaznicima postavljao sljedeće pitanje:

“Želite li ovoga ljeta biti SIRENA ili KIT?” Jedna je sredovječna Francuskinja, čije fizičke karakteristike ne odgovaraju nijednom stvorenju prikazanom na slici, to shvatila kao poziv na javni odgovor i putem medija je fitness centru uputila otvoreno pismo, iz kojeg prenosimo najvažnije dijelove:

“…Kitovi su uvijek okruženi prijateljima (drugim kitovima, dupinima, morskim lavovima, znatiželjnim ljudima – istraživačima). Odlično se zabavljaju iskačući na površinu, igraju se i plivaju po svjetskim morima, obilaze predivna mjesta… Lijepo i pjevaju i dosad su snimili nekoliko odlično prodavanih albuma. Nevjerojatna su stvorenja koja gotovo da i nemaju prirodnih neprijatelja, osim grabežljivih pripadnika ljudskog roda. Svi ih vole, u zadnje ih vrijeme brojni štite i zalažu se za njihova prava, a divi im se gotovo čitav svijet.

Sirene? Pa one ni ne postoje. A da kojim slučajem i postoje, garant bi se naguravale u psihijatrijskim čekaonicama, utučene i rastrgane krizom identiteta: Riba ili čovjek? Škrge ili pluća?… Pa zamislite da smrdite k’o ribarnica! Nije mi stoga uopće jasno kako bi se itko ikada mogao naći u dilemi pred pitanjem s vašeg postera.

Izbor je posve jasan: APSOLUTNO BIH RADIJE BILA KIT!”

P.S. Živimo u doba kada nam mediji nameću ideju o mršavosti kao o jedinom mogućem obliku ljepote. Istina je da su i mršavi ljudi lijepi, no ja radije odabirem sladoled s klincima u slastičarnici, finu večeru s muškarcem od čijeg dodira sva zadrhtim i trač s frendicama nad komadom čokoladne torte.
Nema tog postera koji bi me odvratio od takvih užitaka. I mislim da sam lijepa, iako imam petnaest, možda i dvadeset kilograma više nego vaša sirena s postera. Samo teška debljina je bolest i zove se pretilost. Zato lijepo molim da nam prestanete servirati gluposti o sirenama i kitovima te ostalim bajkama o nestvarnoj ljepoti koje se navodno ostvaruju iza vrata vašega salona…

(Visited 581 times, 1 visits today)