Dobacivanje i ‘vaćarenje svakodnevno je iskustvo miliona cis žena, baš kao i trans i ne-binarnih osoba. I koliko god bismo voleli da kanališemo našu unutrašnju Džesiku Džons i isprašimo uličnog napasnika tako da ga sabijemo u zemlju, većina nas pati u tišini — odmazda nije opcija kad može da vam ugrozi bezbednost. A vrlo je malo mogućnosti za delovanje u društvu koje ni ne obraća pažnju na te stvari, a kamoli da na njih reaguje.

Ali prošlog meseca pravda je uslužena u Savani, u Džordžiji, kada je lik iz Floride uhapšen zato što je ispipao konobaricu koja se samo trudila da radi svoj jebeni posao. Na video snimku postavljenom na Redit, dvadesetjednogodišnja Emelija Holden preduzela je konkretne korake protiv gmaza, povukavši ga za majicu i srušivši ga na pod svega nekoliko trenutaka nakon što ju je ovaj ispipao.

“Nisam ni razmišljala, samo sam reagovala”, rekla je ona za PEOPLE. “Ne znam kako je uopšte došlo do takve reakcije. Nikad to pre nisam uradila.”

Čitav obračun zabeležen je na sigurnosnim kamerama, a korisnici Redita javili su se sa porukama podrške, ubedljivo pozitivno glasavši za komentar “Ona je, dakle, uslužiteljka… pravde.” Što se tiče reči koje se Holden vidi da izgovara dok je on na zemlji: “Pogledala sam ga i rekla: ‘Ne dodiruj me, smrade!'”, rekla je Holden za PEOPLE.

Prema Bazfid Njuzu, Rajan Červinski (31) je nakon incidenta od 30. juna odveden u pritvor i optužen za seksualni napad, ali je iz zatvora pušten nekoliko dana kasnije uz kauciju od 2.500 dolara. Činjenica da je uopšte uhapšen veoma je važna pobeda — zahvaljujući kamerama, ova žena mogla je da se odbrani i postara da taj grozni čovek bude priveden.

“Čovek je tvrdio da je samo pokušao da me odgurne sa puta i ‘Oh, pa jedva da sam te i dodirnuo.’ Čim je policija pogledala video snimak, odmah ga je uhapsila. Nije bilo nikakve sumnje da je to uradio”, rekla je Holden za PEOPLE.

NE PROPUSTITE:  Koliko često žene misle na "onim stvarima"

U svetu u kom je uznemiravanje svakodnevna pojava, veliko je zadovoljstvo videti da se ljudi kao što je Červinski suoče sa posledicama svojih dela. I zahvaljujući viralnosti videa, uz malo sreće oni koji su nekako uznemiravanje smatrali prihvatljivim možda će morati da se zapitaju da li je njihovo idiotsko ponašanje vredno susreta sa vlastima. Ili bi možda za promenu mogli da doživljavaju žene kao ljude?

“Drago mi je da i druge žene mogu da vide ovo i znaju da mogu da ustanu u svoju odbranu”, dodala je ona. “Imate pravo i da nosite šta god hoćete a da ne brinete da će neko da vas pipka.”

izvor: https://www.vice.com

Loading...
(Visited 2,355 times, 1 visits today)