Nakon što ostavite cigarete, potrebno je izvesno vreme da se vaš organizam oporavi

Foto: Pixabay.com

Pušači će morati da čekaju 15 godina nakon što ostave cigarete zbog infarkta ili nekog srčanog oboljenja kako bi se se ono vratilo u normalu.

Ranija istraživanja ukazivala su na to da se srce oporavlja za samo 5 godina, ali je sada situacija drugačija. Nakon što su analizirali rezultate 8.700 učesnika posmatranja tokom 50 godina, istraživači sa Vanderbilta otkrili su da treba više od decenije da se srca pušača oslobode od štetnih materija kao što su nikotin, duvan i druge hemikalije iz cigareta.

Srcu treba više od decenije i po da se oporavi od posledica pušenja. Foto: Pixabay.com

– Srce i krvni sudovi se najsporije oporavljaju od štetnog uticaja duvana, objasnila je Meredit Dunkan i dodala da su pluća potpuno druga priča.

Srčane bolesti odnesu najviše života u svakoj zemlji na svetu, a rizik se sve više povećava zbog stresa, gojaznosti, nedostatka fizičke aktivnosti i loše ishrane.

Interesovanje za duvanske proizvode opada sve više sa otkrivanjem njihovog štetnog uticaja na zdravlje. Poslednjih godina veliki broj pušača se okrenuo električnim cigaretama, a mnogi su se odrekli duvana zbog svojih najbližih.

O štetnosti duvana priča se svakodnevno. Foto: Pixabay.com

Nakon 5 godina pošto su ostavuili cigarete, okoreli pušači su smanjili rizik od srčanog udara za 38 odsto, za razliku od onih koji su nastavili sa starim navikama. Trebalo im je 16 godina kako bi se našli u istoj kategoriji kao nepušači kada je u pitanju rizik od srčanog oboljenja i smrti.

Samo 20 minuta nakon šro osoba ostavi cigarete, krvni pritisak i otkucaji srca se vraćaju u normalno stanje. 12 sati kasnije nivo ugljendioksida u njihovoj krvi se vraća u normalu. Nedelju dana kasnije se poboljšava stanje srca i krvnih sudova i smanjuje se rizik od krvnih ugrušaka iliti tromba.

NE PROPUSTITE:  Dobili ste menstruaciju DVA PUTA u mesec dana? Evo šta može da bude problem, a JEDNA STVAR JE POSEBNO OPASNA

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)

Loading...
(Visited 784 times, 1 visits today)