Ženama je uglavnom neprijatno da pričaju o ženskim problemima tj. o problemima „tamo dole“, ali tegobe ne treba zanemariti. Naprotiv, trebate što pre da odete lekaru i proverite o čemu se radi.

Kako se otarasiti neugodnog mirisa vaginalnog sekreta

Uzročnici vaginalnog sekreta su antibiotici, kontraceptivne pilule, bakterijska vaginoza (bakterijska infekcija koja se najčešće javlja kod trudnica ili žena koje imaju više seksualnih partnera), ispiranje vagine mirišljavim sapunima ili losionima, gljivične infekcije, vaginitis (iritacija u vagini ili oko vagine) ili neki teži oblici bolesti kao što je rak grlića materice, dijabetes, hlamidija ili gonoreja i trihomonijaza, koje predstavljaju seksualno prenosive infekcije.

Postoji 6 tipa tj. grupa vaginalnog sekreta. Prve 2 grupe su u granicama normale.
I grupa sekreta – sekret je bez mikroorganizama i bez gnoja
II grupa sekreta – sekret bez gnoja, ali sadrži izvesne bakterije
III grupa sekreta – sekret koji sadrži bakterije i gnoj
IV grupa sekreta – sekret koji sadrži gonokoke (bakterije koje izazivaju gonoreju)
V grupa sekreta – sekret koji sadrži trihomonade (trihonomand je parazit)
VI grupa sekreta – sekret koji sadrži mikoze (gljivice)

Sekret se razlikuje i po izgledu i mirisu, pa tako može da bude sluzav, vodnjikav, penast, gnojav, krvavo vodnjikast, trulezan, neprijatnog mirisa.

Lečenje sekreta zavisi od uzročnika, npr. ako je uzrok gljivična infekcija onda će se lečiti antigljivičnim lekovima u obliku vaginaleta ili krema, ako je u pitanju bakterijska vaginoza, onda se leči antibioticima.

Ako uz sekret postoji i neprijatan miris, znači da je u sekretu poremećen balans normalnih bakterija, tako da bi prvo trebali da odete ginekologu i izlečite uzročnik sekreta pa će se sa tim i sam miris smanjiti.

Ako je u pitanju sekret lakšeg oblika onda vam može biti od pomoći i lekovito bilje. Od prirodnih lekova kantarion se najčešće koristi u obliku vaginaleta, ali se često kombinuje i sa drugim lekovitim biljem. Beli luk je dobar u lečenju gljivičnih infekcija.

NE PROPUSTITE:  Dobili ste menstruaciju DVA PUTA u mesec dana? Evo šta može da bude problem, a JEDNA STVAR JE POSEBNO OPASNA

Najefikasnije je primenjivati svež beli luk. Najpoznatiji prirodni lek koji sami možete da napravite koristi se za sekret izazvan gljivičnim infekcijama. Nagnječite čen belog luka u malo jogurta i natopite tampon. Onda tampon stavite u vaginu i prespavajte sa njim preko noći. Radite to 3 noći zaredom, i budite sigurni da vam na pomolu nije menstrualni ciklus kako ne bi prekinuli lečenje. Za ispiranje irigatorom mogu se koristiti čaj žalfije, belog luka, taheba, kantariona, soda bikarbona, ali ispiranja ne treba raditi prečesto, jer se može narušiti normalna vaginalna flora.

Loading...
(Visited 331 times, 22 visits today)