Vadio sam ga iz petih žila učiteljicinoj cerki… Bio sam u braku već deset godina i u zadnje vrijeme su se pojavili problemi. Svađao sam se sa suprugom sve više i više, a koji put bi znalo i prijeći granicu normalnih svađa, pa bi znala nasrnuti na mene. Najgore je bilo to što je takva bila pred djecom, našom curom od 7 godina i dečkićem od 5 godina.

Ja sam nastojao izbjeći te svađe, ali je ona sve više i više potencirala to, pa sam ju jedan dan zamolio da napusti stan, koji je već treču generaciju u vlasništvu moje obitelji, pa se demonstrativno spakirala, a onda u šoku, jer djeca nisu htjela sa njom, otišla kod svoje mame. Nastavio sam se ponašati kao da je sve u redu, te sam klince odvodio u vrtić i školu kao da nema problema. Međutim, to se vidjelo, naročito kod Sare, jer je popustila u školi, pa me učiteljica pozvala na razgovor. 

I tako sam ja drugi dan došao u školu po Saru nakon što sam prije toga pokupio Kristijana iz vrtića i odveo ga kod svoje mame na čuvanje. Došao sam tamo, a Sara je čekala ispred učionice, a sa njom je bio još jedan dečko, kojeg sam prepoznao kao Danijela iz Sarinog razreda. Uz njega je bila jedna gospođa, a po godinama bi rekao da mu je mama, koja se zacrvenila kad sam ja došao. Bila je napadno našminkana, ali nisam obračao pažnju.

Uto je Sarina razrednica pozvala gospođu i njenog sina unutra, a ja sam ostao razgovarati vani sa Sarom. U biti saznao sam sve prije nego sam ušao nakon petnaestak minuta unutra, tj nakon što je ona gospođa odvukla malog za uši niz hodnik spominjući mu cijelu familiju od ljutine. Sara i ja smo se pogledali i ušli unutra.  Sarina učiteljica je bila zgodna mlada žena, možda smo čak bili i istih godina, a to tada nisam znao. Predivna plavuša bujne kose, velikih zelenih očiju i povečih si.a, četvorka, ali bi se tada kladio i na peticu. Imala je vitko tijelo širih bokova, ali joj je jako dobro pristajalo to. Nasmješila mi se i pružila mi ruku:

– Dobar dan, ja sam Helena, Sarina učiteljica, a Vi ste sigurno Dubravko.

– Drago je i meni -rekao sam pruživši joj ruku i osjetio mekane ruke.

Zatim smo prešli na stvar, pa sam joj rekao da sam upoznat sa situacijom, a onda sam rekao Sari da me pričeka vani, te sam nastavio u četri oka sa Helenom. Upoznao sam ju sa čitavom situacijom, a ona me sa razumijevanjem saslušala, da bi mi na kraju rekla da me potpuno razumije. Na moje pitanje kako, rekla je da se ona razvela prošle godine nakon samo godinu dana braka, jer je uhvatila bivšeg muža u krevetu sa svojom vjenčanom kumom, a da su ju varali još dok su hodali. Njena najbolja prijateljica.. tu je malo zastala i suze su joj krenule. Ne znam zašto, ali ja sam ustao i raširio ruke za zagrljaj, a ona mi je počela plakati na ramenu. Tiho i prigušeno, pa sam osjetio kako mi je košulja potpuno mokra od njenih suza.

Odmaknula se od mene ispričavajući se, ali sam rekao da nema veze. Nakon toga, ne znam ni sam zašto, pozvao sam ju na kavu. Malo se zbunila još uvijek trljajuči oči od suza, ali je zahvalila jer nema vremena, pa sam ju upitao za sutra. Nakon kračeg oklijevanja je pristala, te mi je dala broj svog mobitela. Poslije smo Sara i ja otišli, a u autu sam joj morao objasniti zašto smo tako dugo razgovarali. Drugi dan sam nazvao Helenu kad sam pustio klince kod starci, a radovali su se tome jer je bio vikend i nije bilo škole i vrtića.

Našli smo se u jednom kafiću u centru, pa smo počeli razgovor koji je postajao sve prijateljskiji i intimniji. Tako smo došli i do teme se..a. Malo joj je bilo neugodno, ali je ipak priznala da nije imala od..s od prije rastave. Ubrzo smo bili g.li i nismo ni stigli do spavaće sobe…a onda sam joj rekao da bi trebao ići, pa mi je rekla da bi mogao prenoćiti, usput dodajući da se tek zagrijava, jer je jako dugo bez s…sa. Malo sam zastao i nasmješio se, pa pristao.